Taloustieteen ABC 2/2: Taloudellisen toiminnan materiaalinen perusta

käppyrä

Taloustieteen ABC: taloudellisen toiminnan materiaalinen perusta

Tässä lähetyksessä käydään viime kerralla keskeneräiseksi jäänyt teoriaosuus loppuun, jonka jälkeen menemme lähemmin taloudellisen toiminnan materiaalisiin ehtoihin. Tämä tarkoittaa taloustieteen mahdollisuuksien ja rajoitteiden tarkastelua elämän tosiasiallisissa puitteissa, eli sitä, mitä käsitys ihmisestä taloudellisena toimijana tarkoittaa. Kuulostaako epäselvältä? Kuuntele lähetys ja palaa kärryille!

Paikalla Mikko Pelttari, Allan seuri, Veli-Matti Partanen, Jani-Petri Laamanen ja Olli Herranen

Advertisement

11 responses to “Taloustieteen ABC 2/2: Taloudellisen toiminnan materiaalinen perusta

  1. Paluuviite: Korvat hörölle! Paretolaisia radiossa. « Pareto ry:n Blogi

  2. sen verran kehittäisin tätä, että postauksessa olisi aina linkki jonnekin, mistä lähetystä voi seurata ja tieto siitä, milloin lähetys on

  3. Georg Henrik von Wright

    On typerää kuvitellakkaan, että me voimme jatkaa elintasoamme nykyisellä hyödykemäärällä, emme todellakaan valmista kaikkea itse. Siksi elintasollamme tarvittaisiinkin neljä maapalloa.

  4. Ralph Waldo Emerson

    Työnjako ja eriytyminen johtuvat ekologisesta lokerosta ulos astumisesta. Tekniikka ja teknologiaan uskominen siirtävät ongelman aina tulevaisuuteen, siihen kunnes tarpellinen teknologia on kehittety.

  5. Päästöjen ulkoisvaikutuksia voidaan ymmärtääkseni tuoda talouden piiriin kahdella tavalla. Hiiliverolla puututaan suoraan päästön hintaan ja katsotaan, paljonko sillä hinnalla on varaa tuottaa päästöjä. Cap-and-trade -päästökaupassa asetetaan päästökatto ja annetaan sen jälkeen päästöjen hinnan määräytyä markkinoilla. Kumpi on talousoppien kannalta mielekkäämpää?

  6. Nykyinen ortodoksinen taloustiede sivuuttaa ekologiset kysymykset suosiolla. Onko antiekologisuus sisäänrakennettu uusklassisen taloustieteen konsepti?

  7. Hei jäbät,

    Mitenkäs talaustieteellinen tutkimus, joka asetelmallisesti perustuu rationaalisen (yksilö)valinnan teorialle, ottaa huomioon tutkimiensa tikku-ukkoyksilöiden väliset erot, kuten sukupuolen, sosioekonomiset erot ja etnisen taustan? Eikös ihmisten (talaoudellisia tai mitä vain) valintoja ja muuta toimintaa yksilö- ja populaatiotasolla rakenteista historiallisestikin esim. sukupuolijärjestelmä yms.

  8. Lähetyksen aikana on ilmennyt tosi paljon mielenkiintoisia kysymyksiä, joista nykytaloustiede ei kuitenkaan ole kiinnostunut, olisiko siis ideaa jatkaa ohjelmasarjaa sen verran, että näitäkin oleellisesti talouteen liittyviä kysymyksiä käytäisiin näiden oppikirjaesimerkkien lisäksi?

  9. Voikos tän lähetyksen kuunnella jälkeenpäin? Ei oo ainekaan vielä ilmestyny arkistoon.

  10. Tulossa on. Pahoittelut päivittelyn satunnaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s