Taloustieteen ABC: taloustieteen peruskäsitteet ja -ideat

Mitä taloudella tarkoitetaan? Miksi taloudella on meihin vaikuttavaa voimaa? Kuinka hinta määräytyy? Miksi taloutta kannattaa tutkia?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaavat sosiologian opiskelija Olli Herranen, kansantaloustieteen opiskelija Allan Seuri ja taloustieteen tutkija JP Laamanen.

Suora lähetys maanantaina 1.3. klo 22–24 ja uusinta perjantaina 5.3. samaan aikaan. Osallistu keskusteluun kommentoimalla tätä artikkelia ja kuuntele maanantain suora lähetys osoitteessa: http://www.uta.fi/media/suora/moreeni/totuusradio.html
Talousradio jatkuu 15.3. Tuolloin aiheena taloustieteen teorioiden toiminnalliset ehdot ja suhde todellisuuteen.
Advertisement

10 responses to “Taloustieteen ABC: taloustieteen peruskäsitteet ja -ideat

  1. Uskomatonta tykitystä! Sen verran täytyy olla erimieltä, että tämä talousradio on priceless!

  2. Voiko taloustiede sanoa mitään asioista, joita ei voi omistaa yksityisesti, tai joille ihmiset ovat haluttomia tai kykenemättömiä määrittelemään rahallista hintaa?

  3. Niukkuus pitää aina luoda. ilman niukkuuden syntymistä ei markkinamekanismi toimi. Vrt. Star Wars leffa mistä puhuittekin. Ja ilmastokaaoksen suhteen ilmaa ei vielä omista kukaan mutta eivätkö päästömarkkinat ole askel siihen suuntaan?

  4. Milton Friedman

    Olen samaa mieltä kanssasi Lasse, maailmassa on ongelmia niin kauan kun on asioita joita ei kukaan yksityisesti omista. Björn Walroos on myös kanssani ja kanssasi samaa mieltä.

  5. Ovatko työ ja pääoma ristiriidassa keskenään? Siis vallitseeko näiden kahden historiallisen kategorian välillä antagonismi?Onko mielestänne omilla teorioillani validiutta tänään?

    Onko yksityisomaisuudella ollut mielestänne koskaan reilua oikeudenkäyntiä?

  6. Nassau William Senior

    Jos Björn Walhroosilta kysytään niin niukoista resursseista pyritään tekemään rajattomia ja rajattomista resursseista mahdollisimman niukkoja ja näiden kohtelu on sitten sen mukaista. Vaikka kaikki nauravatkin Fukuyamalle, ylipäätään kenenkään on vaikea kuitenkaan haastaa taloustieteellisesti järkevästi ja poliittisesti uskottavasti tämäntyyppisestä markkinavetoisesta tuotannosta poikkeava systeemi esimerkiksi commons-tuotannon ja uudentyyppisen tiedonjakelun myötä.

  7. Identtinen subjekti-objekti

    En seurannut ihan alusta alkaen, mutta kertauksen vuoksi, jos määrittelyä vielä ei ole tehty.

    Jos taloustieteet tutkivat olemassaolevaa kapitalistista tuotantotapaa, niin mitä tämä kapitalismi on? Pääoman liikettä vapailla markkinoilla? Yksityisomaisuuden kasautumista? Abstraktien vaihtosuhteiden kokonaisuus? Pääoman valtaa yli inhimillisen toiminnan? Jotain muuta?

    Mikä on kapitalismin ja vapaan markkinatalouden ero?

  8. Minä lakkautin hintasäännöstelyn Suomessa 1948. Tässä vastaus Ollille: komentotaloudessa hintojen määrääminen on joskus taloudellisesti tehokkaampaakin.

  9. Määritelkää se commons, kiitos

  10. Thorstein Bunde Veblen

    Olisi kiintoisaa kuulla keskustelijoilta myös sellaisista – joskaan ei välttämättä valtavirran – taloustieteellisistä selitysteorioista, jotka eivät näe ihmistä niinkään ”rationaalisena” ja ”hyötyä” tavoittelevana, vaan jopa täysin irrationaalisena olentona, joka toimii esim. oman sosiaalisen statuksensa kohottamiseksi välittämättä omasta onnellisuudestaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s